Duiken

Het is goed je een aantal zaken te realiseren, voordat je aan een duikvakantie begint. Weet bijvoorbeeld dat je, om als gebrevetteerde duiker van de normale packages gebruik te kunnen maken, voldoende ervaring moet hebben om met een buddy zelfstandig te kunnen duiken. Heb je tijdens het duiken assistentie nodig in enigerlei vorm, dan moet je daarvoor extra betalen. Dit is nooit in de packages inbegrepen. Ook is het zo dat sommige bases je de eerste dag niet meenemen, dit omdat een duik direct na het vliegen om veiligheidsredenen wordt afgeraden. Het is echter vooral vliegen na het duiken dat sterk af te raden is. In eerste instantie is er sprake van een tijdsadvies van 12 uur maar onder invloed van een aantal onderzoeken is 24 uur zelf aan te raden. Dit komt met name doordat bij het duiken een hoger stikstofgehalte in het lichaam komt en om deze stikstofhoeveelheid goed kwijt te kunnen is een tijdspanne van 24 uur te verkiezen.
In sommige landen is een vergunningenstelsel van kracht dat het aantal passagiers per boot, afhankelijk van de grootte ervan, beperkt. Omstandigheden en regelgeving kunnen altijd wijzigen.

 

 

Enkele duikbestemmingen op een rij

Malta

De onderwaterwereld behoort tot de beste die de Middellandse Zee te bieden heeft. Typisch voor de Maltezer wateren is ook dat je nauwelijks met stroming rekening hoeft te houden en dat het zicht vaak wel 50 meter bedraagt. Grotten en steile wanden zijn bij Malta zeer algemeen. Veel van deze holen en grotten liggen in het ondiepe water en hebben een ruime ingang ( zeer geschikt voor beginners). Andere daarentegen liggen diep, hebben slechts een nauwe toegang of lopen op grillige wijze ver door en zijn enkel geschikt voor ervaren grotduikers . Je vindt hier congeralen, enorme Ijslandse zeesterren en allerlei korstsponsen en andere lagere dieren bieden een zeer kleurrijke aanblik.

 

 

De rode zee

Een droom voor elke duiker of aspirantduiker. De combinatie van schitterende, kleurrijke koraalriffen en de grote visrijkdom maakt een duikvakantie naar deze zee tot een onvergetelijk gebeuren. Rond Hurghada is het drukker dan in andere delen van Egypte. In SHARM EL SHEIK kan je nog duiken in optimale mogelijkheden met een schitterende onderwaterwereld. Ras Muhammed, Tiran, diverse wrakken en een scala aan overbekende en nog steeds prachtige duikplaatsen wachten ook op jouw bezoek.Men beschikt er over een aantal goede boten voor de dagtochten en nachtduiken zijn regelmatig mogelijk.

 

 

 

Seychellen

Wie kent niet de fabelachtig fraaie foto's van gladde granieten rotsblokken, omgeven door spierwit zand en een uitbundige tropische vegetatie! De Seychellen zijn een gebied met unieke landschappen zowel boven als onder water. Er zijn verschilldende goede redenen om voor de Seychellen te kiezen: Geen Malaria, geen inentingen nodig, gemiddeld 29°C, buiten het cyclonengebied, geen visum nodig, , 2 unieke 'World Heritage' gebieden: de Vallee de Mai en Aldabra, unieke flora en fauna, duik- en visgebied van wereldklasse, kilometers rustige stranden, vriendelijke en charmante bevolking.
   

Malediven

De Malediven zijn een Islamitische republiek en liggen ca 800 km ten zuiden van Sri Lanka in de Indische Oceaan. Van de ruim 200 bewoonde eilanden zijn er een aantal voor toeristen bestemd. De meeste liggen in het Noord- en Zuid Male- en in het Ari Atol. Prachtige witte zandstranden, azuurblauwe lagunes en diepblauwe buitenriffen. Rond de schitterende koraalriffen wemelt het letterlijk van de vis! Een paradijs voor duikers, rustzoekers en zonaanbidders.

 

 

 

Phuket

Een tropisch paradijs met een rijke cultuur, schitterende landschappen, zilveren stranden met palmen, een azuurblauwe zee en een zeer vriendelijke bevolking. Fraaie riffen, steile wanden, visrijkdom en onverwachte ontmoetingen zoals met walvishaaien, gepaard aan de vele excursie-mogelijkheden, zorgen voor een onvergetelijke vakantie.

 

 

 

Filipijnen

Dit schitterende eiland bestaat uit vele duizenden tropische eilanden. Ze lijken in de azuurblauwe zee gstrooid te zijn; als snoepjes voor de vissen. De uitbundige jungle, de palmbomen langs de schitterende stranden, de vriendelijke en vrolijke bevolking en het zeer fraaie duikwater verleiden steeds meer duikers. De beste duiktijd is van december tot juni. In deze periode is het zicht het grootst met gemiddeld zo’n 30 tot 50 meter. 

 

 

 

Maleisië

De oostkust Pulau Redang is een paradijsje omgeven door een Marine Park, dat je via Kuala Terrenganu bereikt. Dit welvarende land biedt je dus prachtige, afwisselende duikbestemmingen in een sprookjesachtige omgeving.

 

 

 

Indonesië: Noord Saluwesi

Beste duikmaanden april tot/met oktober. Prachtige landschappen met vulkanen waar je als toerist een paar aardige dagtochten kunt maken. Op sommige plaatsen, als de zwiepende stroom je een tijdje meevoert, lijkt het wel een film met een onvoorstelbare kaleidoscoop aan leven. Je duikt rond de eilanden die in de baai van Manado liggen; Bunaken is de bekendste. Het duikwater is er heel mooi. Door de steile wanden en de boten die niet ankeren, beschadigen duikers het koraal nauwelijks. Er is een grote verscheidenheid aan leven en bij de verder weg gelegen eilanden vind je ook nog veel grote vis, al heb ik vlakbij ook al haaien, zeeslangen en schildpadden gezien. Allerlei bijzondere, kleine vis, zoals scheermesvissen en prachtige lagere dieren komen hier voor. 

 

 

 

Caraïben

In de streek van de Dominicaanse republiek tref je prima duikwater aan met een aantal wrakken, fraaie riffen en - heel bijzonder - cenotes, onderaardse grotten met zoet, glashelder water. Afwisselende duiken dus, geschikt voor beginners en gevorderden.
Het eiland Grand Turk staat bekend om z'n betoverende koraaleilanden en de dieren die daar wonen en zwemmen. Het water is soms zo helder dat je vijftig meter diep kunt zien. Tussen het zwarte koraal zwemmen barracuda's en horsmakrelen. De steile wand van 2135 meter van de Turks Island Passage is een van de mooiste duiklocaties van het Caribisch gebied. In deze stille wereld vol leven is de mens altijd te gast, nooit de baas.
Van het duikwater dat Mexico te bieden heeft, is dat rond Cozumel het mooist. Je vindt hier zeer helder duikwater en wereldberoemde riffen, zoals Palancar Reef. Ook kun je hier geregeld in de Cenotes duiken. Dit zijn kalksteengrotten, die in de loop van de eeuwen uit de rotsen zijn gesleten door regenwater en die nu geheel vol kristalhelder water staan. Bizarre duiken dus, zo tussen druipsteenformaties.
Costa Rica is een ruig gebied met vreemde stromingen en onwaarschijnlijke hoeveelheden vis. Scholen van honderden hamerhaaien, van tientallen grote roggen, van enorme hoeveelheden platax, grunts, tonijn, manta's, white-tips, whalesharks, dolfijnen - noem maar op.
De Nederlandse Antillen met Aruba, Bonaire en Curaçao bieden het hele jaar zomer en door de passaatwind toch niet te heet. Elk eiland heeft haar eigen charme en sfeer. Duiken kun je er op elk niveau, van opwindende driftduiken, tot relaxte kustduiken en diepe duiken op Pinnacles. Voor iedere soort duiker het juiste gebied - kies voor wat bij jou hoort! Het zeewater is zelfs in december nog 25°C.